Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Zo gaat het bij de huisartsenspoedpost

We zijn er voor dringende zorg, niet voor milde klachten. Wij ontvangen veel telefoontjes, en we moeten ervoor zorgen dat we de mensen die echt spoedzorg nodig hebben snel kunnen helpen. 

1. Vragenlijst invullen

Heb je klachten? vul eerst de vragenlijst over je klachten in (2 minuten invultijd). Zo kunnen we inschatten of jouw situatie spoed heeft en welk vervolgadvies je krijgt.

Als er sprake is van spoed, bel je ons.

2. Wat gebeurt er bij spoed

Onze medewerkers stellen je aan de telefoon een aantal vragen om de ernst van je klachten te beoordelen. Dit noemen we triage. Op basis van dit gesprek ontvang je: 

  • Spoedzorg: als je klachten dringend zijn, krijg je een afspraak bij de huisartsenspoedpost of wordt er een huisbezoek geregeld. 
  • Minder spoed: als je klacht minder urgent is, krijg je zelfzorgadvies en kun je contact opnemen met je eigen huisarts de volgende werkdag. 

Hoe werkt de huisartsenspoedpost?

Veelgestelde vragen

Ben je ontevreden over onze zorg? We nemen je zorgen serieus en willen samen naar een oplossing zoeken. Je kunt je klacht direct bespreken met de medewerker of huisarts van de huisartsenspoedpost. Als dit niet mogelijk is, kun je je klacht kenbaar maken via ons online klachtenformulier.

Klachten

Zijn mijn klachten spoedeisend of niet?

De huisartsenspoedpost is er alleen voor klachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. Weet je het niet zeker? Gebruik de app Moet ik naar de dokter? of kijk op thuisarts.nl.

Wat zijn voorbeelden van spoedklachten?

Er zijn verschillende situaties waarbij je de huisartsenspoedpost nodig hebt: 

  • Kind met hoge koorts en die niet meer plast of niet goed reageert. 
  • Chronische ziekten die ineens verergeren. 
  • Benauwdheid die zo ernstig is dat je niet meer kunt lopen of praten. 

In deze gevallen is het belangrijk om snel medische hulp te krijgen. De huisartsenspoedpost is speciaal voor dit soort spoedeisende zorg die niet kan wachten tot de volgende werkdag. 

Afspraken en regels

Wat zijn de gedragsregels op de huisartsenspoedpost?

We verwachten van jou dat je respectvol bent naar onze medewerkers en andere patiënten. De huisartsenspoedpost moet een veilige en prettige plek zijn voor iedereen. 

Filmen, fotograferen en geluidsopnamen

We respecteren de privacy van patiënten, bezoekers en medewerkers. Film of fotografeer alleen met toestemming van de betrokkenen. Wil je beelden of geluidsopnamen openbaar maken? Vraag dan vooraf toestemming aan de afdeling communicatie.

Roken, alcohol en drugs

Onze instelling is rookvrij. Dit geldt ook voor e-sigaretten. Alcohol en drugs zijn niet toegestaan en je mag hier niet onder invloed zijn.

Gevaarlijke voorwerpen en wapens

Gevaarlijke voorwerpen en wapens zijn niet toegestaan. Als je ze bij je hebt, worden ze in beslag genomen.

Agressie, geweld en overlast

We gaan respectvol met elkaar om. Agressie, geweld, intimidatie, discriminatie of ongewenst gedrag zijn niet toegestaan. Bij ernstige incidenten, zoals diefstal of vernieling, doen we altijd aangifte bij de politie.

Huisdieren

Alleen hulphonden zijn toegestaan op de huisartsenspoedpost.

Maatregelen

Als je je niet aan deze regels houdt, nemen we passende maatregelen, zoals een waarschuwing of we vragen je weg te gaan.

Mijn bezoek

Ben ik meteen aan de beurt als ik op afspraak binnenkom?

Als tijdens het telefoongesprek blijkt dat je naar de huisartsenspoedpost moet komen, krijg je een afspraaktijd door. Als je er bent, meld je jezelf eerst bij de balie zodat we weten dat je er bent. Daarna ga je naar de wachtkamer.

We werken volgens het principe van urgentie: wie heeft het snelste spoedzorg nodig. Dus niet op volgorde van binnenkomst. Het kan zijn dat patiënten, die later binnenkomen toch voorgaan omdat zij klachten hebben die we met meer spoed moeten behandelen. Daardoor kan het voorkomen dat je langer moet wachten.

De afspraak die je van ons krijgt, is daarom meer een richttijd.

Wat als het geen spoed is, maar je hebt wel een medische vraag?

Als je geen spoedklacht hebt, maar wel een medische vraag in de avond, nacht of weekend, kun je kijken op thuisarts.nl of gebruik maken van de app Moet ik naar de dokter?. Hier vind je betrouwbare informatie over gezondheidsklachten.

Ik ben verzekerd, maar ik heb toch een rekening ontvangen. Hoe kan dat?

Het kan zijn dat wij niet over jouw meest actuele verzekeringsgegevens beschikken. Neem gerust contact met ons op via ead@hapwb.nl, zodat we jouw gegevens kunnen controleren en het verder kunnen oplossen.

Ik heb alleen maar gebeld en heb geen zorg gekregen, waarom krijg ik toch een rekening?

Voor spoedvragen worden altijd kosten in rekening gebracht, ook voor telefonisch advies. Dit geldt voor alle telefoontjes naar de huisartsenspoedpost, zoals in heel Nederland is afgesproken.

Ik ben het niet eens met de hoogte van mijn rekening. Wat kan ik doen?

De huisartsenspoedpost kan niets veranderen aan de hoogte van je rekening. De tarieven voor zorg worden landelijk vastgesteld.

Hoe dien ik een klacht in?

Ben je ontevreden over onze zorg? We nemen je zorgen serieus en willen samen naar een oplossing zoeken. Je kunt je klacht direct bespreken met de medewerker of huisarts van de huisartsenspoedpost. Als dit niet mogelijk is, kun je je klacht kenbaar maken via ons online klachtenformulier.

Wat gebeurt er met mijn klacht?

Je melding komt binnen bij een onafhankelijke klachtenfunctionaris. Deze neemt binnen vijf werkdagen telefonisch contact met je op om je ervaring te bespreken en af te stemmen wat we voor je kunnen doen. De klachtenfunctionaris zet zich in om je klacht zo goed mogelijk te behandelen. Mogelijk vraagt de klachtenfunctionaris je om ons te machtigen je dossier in te zien, zodat nagekeken kan worden hoe je contact met de huisartsenspoedpost is verlopen en welke zorgverleners daarbij betrokken waren. 

De klachtenfunctionaris doet verder onderzoek en bespreekt je ervaring met de manager of teamleider van de huisartsenspoedpost. Dit alles wordt aan je teruggekoppeld, telefonisch of schriftelijk. Indien nodig kan een bemiddelingsgesprek worden georganiseerd tussen jou en de betrokkenen. In elke situatie wordt gekeken wat het best past; we leveren maatwerk. 

De klachtenfunctionaris is onafhankelijk, geen medewerker van HAPWB, en is geregistreerd als klachtenfunctionaris bij de VKIG.

Stichting Huisartsenposten West-Brabant werkt bij klachtbehandeling volgens de eisen van de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz). Dit is vastgelegd in het klachtenreglement HAPWB.

Ben je ontevreden over onze zorg? We nemen je zorgen serieus en willen samen naar een oplossing zoeken. Je kunt je klacht direct bespreken met de medewerker of huisarts van de huisartsenspoedpost. Als dit niet mogelijk is, kun je je klacht kenbaar maken via ons online klachtenformulier.